Choď na obsah Choď na menu

Pásomnica (Cestodes)

17. 8. 2016

KMEŇ: Ploskavce (Plathelminthes)


Ako taká pásomnica vyzerá? Základná charakteristika:pasomnica-kresba.jpg
- 3-12m
- hlavička (scolex) + článkované telo- 1000-2000 článkov s komplentou sadou pohlavných orgánov

-bez prijímacieho otvoru, príjem živín celým povrchom tela
-zmyslové orgány- prísavky, háčiky..
-obojpohlavné- hermafrodity 
- zložitý vývin larvy, väčšinou 2 hostitelia

Ako to vyzerá, keď sa pásomnica dostane do tela?
Ako dospelý jedinec rastie jednotlivé články obsahujúce až 6000-8000 vajíčok, dozrievajú a po čase sa oddeľujú od tela. Následne sa vajíčka uvoľnia v stolici. Po požití vajíčok alebo článkov tela sa larvy uvoľňujú v tenkom čreve a môžu prechádzať stenou čreva do krvi, alebo do lymfatického systému a putujú do rôznych orgánov, hlavne do svalov, kde sa vyvýjajú desať týždňov. Ak dôjde ku požitiu už vyvíjajúcich sa lariev(požitím zle upraveného mäsa), pásomnice sa hlavičkou prichytávajú na sliznicu čreva, začínajú im rásť jednotlivé články a dospievajú. 
Príznaky: často bez príznakov, bolesť brucha, hnačka, zápcha, nevoľnosť a chudnutie
pasomnica-hlavicka.jpg.
Pri veľmi veľkých pásomniciach môže dôjsť ku upchatiu žlčových cesty, pankreatického vývodu alebo slepého čreva, čo sa  prejaví zápalom slepého čreva, prípadne ak narastie naozaj do enormenej veľkosti môže až preraziť stenu čreva, ale ku tomu, vďaka liečbe vôbec nedochádza. Pri prasknutí cysty sa do okolia uvoľňujú rôzne látky, ktoré môžu spôsobiť alergckú reakciu, prejavujúcu sa svrbením, vyrážkami, opuchmi a ťažkosťami s dýchaním. Ak sa migrujúca larva dostane mozgu alebo miechy môže jej pôsobenie zanechať závažné dôsledky ako bolesti hlavy, poruchy zraku, epileptické záchvaty, zápal mozgových blán, hydrocefalus, demenciu a v niektorých prípadoch až úmrtie. Ak sa usídlia v inom orgáne, môžu spôsobovať cystické hrčky a uzly, horúčky alebo neurologické problémy..

Ako sa dá pásomnica liečiť?
 Pri návšteve Vám odborník môže predpísať niklosamid, jednorázovú dávku lieku prazikvantel, mebendazol (Vermox) alebo albendazol (Zentel). Viac informácií o diagnostike, liečbe a medicínskom pohľade tu.

Nenašli ste čo ste hľadali? 
Článok je venovaný jedinečným vlastnostiam pásomníc. Pre podrobnejšie informácie o problematike rozširovania parazitných ochorení a ich dôsledkov, o prevencí, ďalších parazitoch alebo  viac zaujímavostí po parazitizme  kliknite na tieto odkazy alebo si prezrite menu hore.

 

Náhľad fotografií zo zložky Pásomnica

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

EugenePoorm - websites to write essays b84pdw

5. 4. 2023 23:34


Valuable write ups. Kudos!
how to write an conclusion for an essay https://studentessaywriting.com how to write a expository essay https://writeadissertation.com