Choď na obsah Choď na menu

Parazity z hľadiska medicíny a liečby

17. 8. 2016

Parazity človeka sprevádzajú od jeho vzniku a doteraz ich bolo u ľudí spolu so symbiontami popísaných asi 400 druhov. V minulosti, dokonca ešte aj na začiatku minulého storočia boli infekčné ochorenia, do ktorých spadajú aj tie parazitárne, najčastejšou príčinou úmrtia. V dnešnej doba sa druhy spôsobujúce závažné ochorenia vedúce až ku smrti vyskytujú v drvivej väčšine v trópoch, kde ku nim dochádza naozaj obrovskej miere, takže väčšina obyvateľov na Zemi naďalej ťažko bojuje s nebezpečnými parazitmi (malária, spavá choroba, leishmanióza). Človek si môže parazitov, spôsobujúcich komplikované ochorenia doniesť jedine ako "suvenír" zo zahraničných ciest. Vďaka dostatku potravín a dôkladnej hygiene je naša západná civilizácia už dlhý čas bez vážnych epidémií vyvolaných premorením parazitov. A ak sa do nášho tela aj dostane nejaký parazit, väčšinou si s ním organizmus poradí sám alebo neustály nadbytočný prísun potravy nečakaného hosťa uživí bez toho aby to človek zbadal. Aj keď takmer väčšinu obyvateľstva netrápia parazity, tieto "mršky" sú aj naďalej medzi nami. Mnoho ľudí prekoná parazitárne ochorenie vo vedomí, že bol postihnutý obyčajnou chrípkou alebo brušnou virózou. Taktiež značná časť obyvateľstva v sebe nosí latentné formy parazitov, ktoré sa nemusia nikdy prejaviť. Napríklad toxoplazmou je nakazená takmer tretina ľudí u nás. Parazity však neustále trápia väčšinu zvierat a ľudí žijúcich bez základnej hygieny a od nich sa môže nešťastnou náhodou nakaziť ktokoľvek.

Ako teda postupovať v prípade podozrenia na parazity?

Na začiatku je potrebné podľa príznakov identifikovať pôvodcu ochorenia.identifikacia.jpg
Niekedy môžete parazita objaviť priamo v stolici, avšak nie vždy je dôvod na zbytočné obavy. Červy či iné parazity sa dajú ľahko pomýliť s vláknami a semenami rastlín či kúskom zo sliznice čreva.Taktiež v mikroskope sa dajú ťažko rozoznať od vlákien húb a rastlín, peľových zrniečok, či prachu. Stopercentne ich dokáže určiť jedine odborník-parazitológ. S podozrením na parazitárne ochorenie môžete navštíviť svojho obvodného lekára ale pravdepodobne sa nevyhnete aj infektologickému alebo gastroentrologickému oddeleniu. Okrem popísania základných prejavov (bolesti brucha, teploty, apatia, svrbenie, chudnutie...) je súčasťou laboratórne vyšetrenie, krvi alebo stolice. Niekedy dobré podozrenie potvrdiť CT, magnetickou rezonanciou, röntgenom alebo ultrazvukomPresný druh parazita dokáže odhaliť mikroskopický nález patogénu či jeho infekčných štádií (larvy, vajíčka, cysty), molekulárne preukázanie DNA parazita či prítomnosť protilátok v krvi. Parazity môžu postihovať rôzne časti nášho tela- vždy miesto závisí od konkrétneho druhu. Niekedy sa však stane, že parazit pri svojej migrácií minie cieľový orgán a usadí sa na netypickom mieste, kde ale našiel vhodné podmienky. V tedy je identifikácia o čosi zložitejšia, ale podrobnou analýzou sa určite parazit nakoniec odhalí.

Ďalej je dôležité prísť na to akým spôsobom sa pacient nakazil. 
Najčastejšou možnou cestou nákazy je,okremprenosubodavýmhmyzom a kliešťami, kontaminovaná voda, potraviny, či miesta, ktoré prišli do kontaktu so stolicou zvieraťa alebo človeka, obsahujúcich jednotlivé štádia parazitov. 

obryzanie-nechtov.jpgVoda je ale u nás prísne kontrolovaná hygienikmi, preto infekcia najčastejšie pochádza od súkromných či nečistených prírodných (jazerá, rieky, kaluže) vodných zdrojov. Z potravín je najväčším problémom zle umytá zelenina a ovocie alebo ruky po ich čistení. Typickým zdrojom nákazy je aj surové mäso a výrobky z neho, ktoré musia ale vždy pred predajom prejsť parazitologickou kontrolou. Keby náhodou nedošlo ku odhaleniu kontaminácie, dôkladná tepelná úprava by si mala s každým parazitom určite poradiť. Aj tu však platí dôkladné umytie rúk po manipulácií s mäsom. Ďalším možným zdrojom nákazy sú verejné priestory, v ktorých sa pohybujú ľudia s nedostatočnými hygienickými návykmi a predmety, ktoré prišli do kontaktu s nimi, miesta kde je veľká koncentrácia ľudí a detí, či prítomnosť zvierat bez veterinárnej starostlivosti.

Keď už vieme akého parazita v sebe máme a odkiaľ sme sa nakazili, môžeme prísť ku liečbe.
Niekedy má pacient všetko, čo potrebuje na odstránenie parazitov už dávno v sebe. Základom je dobre funkčný a silný imunitný systém. Vďaka nemu si telo dokáže s parazitom poradiť úplne samo. Možné je mu pomôcť posilnením organizmu vhodnou stravou, výživovými doplnkami či kľudovým režimom. Často sa dočítate, že určité potraviny vás vyliečia od parazitov. Pravdou naozaj je prestrá výživa obsahujúca mnoho vitamínov podporuje organizmus a správne fungovanie imunitného systému, ale že by určité potraviny sami o sebe telo vyliečili sa s istotou tvrdiť nedá, i keď je pravda, že niektoré červy a pásomnice sa nemusia s určitým druhom potravín ako je cesnak a môžu byť pri kontaktu s ním nútené svojho hostiteľa opustiť a vyliesť z neho.
 Prípadne sa môžu podať lieky na zmiernenie vážnych príznakov. U niektorých prípadoch je ale nutné nasadiť lekárom predpísanú liečbu.

medicine.jpg Problémom liečiv však je že parazity sa im neustále rôznou rýchlosťou prispôsobujú a nikdy nemáme istotu, že ten váš už nie je voči danému typu antiparazitika už rezistentný. Preto sa veda snaží neustále vyvíjať nové čo najúčinnejšie lieky. Aj tento rok sa udelilo niekoľko Nobelových cien za nové objavy. Podmienkou účinného parazitika však je, aby čo si čo najefektívnejšie poradil s parazitom a zostal úplne alebo aspoň čo najviac účinný, ale zase nemôže byť toxický do takej miery, aby ohrozil zdravie hostiteľa parazita. Väčšina predpisovaných liekov je však pre ľudí a zvieratá neškodná.Dokážeme si poradiť aj so zložitými mnohobunkovými parazitickými organizmami ak si telo nedokáže vystačiť samo. Je to vďaka princípu väzby účinných látok na špeciálne (glutamát-chloridové) kanály na membránach v nervových a svalových bunkách. Väzba spôsobí nadmerný prísun chloridových iónov, ktoré parazita paralizujú a usmrtia. Tieto kanály majú ale článkonožce a červy, preto na nás tento mechanizmus nemá žiaden vplyv. V prípade červov a pásomnic mnohé liečivá zaberajú teda len na dospelé jedince s vyvinutými kanálikmi na membránach a na vajíčka nemajú žiaden vplyv. preto je dôležité sa nenaifikovať znova vlastnými rukami po nedostatočnom umytí.

 

A čo skúsiť si poradiť s parazitmi bez lekára ?

Nebezpečeno ukryté v alternatívnej medicíne
V posledných rokoch sa v médiach a na internete šíria nepravdivé informácie, že väčšina obyvateľstva je premnožená parazitmi, ktoré sú príčinou väčšiny ochorení. Tieto správy sú sprevádzané odporúčeniami navštíviť jedinečných liečiteľov a detoxikačných poradcov, ktorí tvrdia že dokážu diagnostikovať prítomnosť parazitov a následne vás vyliečiť modernými metódami alternatívnej medicíny,ktoré sú ale založené na neoverených teóriach. K diagnostike väčšinou používajú prístroje typu Salvia, F-scan, Sensitiv Imago, 
ktoré  založené na elektroakupunkturnej teorí či tzv. vysokofrekvenční analýze/biorezonanci,generátory frekvencí (Zapper, plazma-rrt.jpgZapGen a pod.), plazmové generátory či prostriedky typu MMS (majstrovský minerálny roztok a jeho obdoby CDS a CDH).a iné. Mnohí liečitelia tvrdia, že vám jediným prístrojom dokážu identifikovať akéhokoľvek parazita v tele. Avšak už len preto, že sa rôzne parazity vyskytujú v odlišných tkanivách nášho tela sa nedajú diagnostikovať všetky druhy parazitov. Určite vám nedokážu, aj keď to často tvrdia ,nájsť jednotlivé druhy parazitov na nezvyčajných miestach mimo ich typickej lokalizácie (napríklad typického črevného parazita rozhodne nebudete mať v kolene či palci na nohe, jednoducho by tam neprežil). Taktiež vyšetrenie kvapky krvi v temnom poli, či diagnostika a liečba na základe zmien elektrického pola je úplne nefunkčná. Niektoré ich liečebné prístupy možno nijak neohrozujú na zdraví, ba niekedy môžete zbadať zlepšenie vášho zdravotného stavu. Avšak jedná sa len o placebo efekt-už na začiatku problém neexistoval a tak bol úspešne eliminovaný. Jedintý kto naozaj pocíti zmenu je vaša peňaženka.

 Na základe slov odborníkov z katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Prahe  sa nedoporučuje s podozrením na parazitárne ochorenia navštevovať týchto liečiteľov, ale vždy sa obráťte na lekára, infektológa, parazitológa alebo akreditované diagnostické laboratórium. Prístroje a postupy alternatívnej medicíny nie sú vedecky ani klinicky overené, nevie sa nič o ich bezpečnosti ani účinnosti a  nie sú náhradou lekárskej diagnostiky ani odborné liečby. Dobrý lekár s využitím správnych metód parazita určite objaví. Ak je vyšetrenie u lekára na parazity negatívne, tak príčina problémov bude asi inde. Často krát môžu byť jedine dôsledkom psychickej záťaže alebo si ich človek navodzuje sám. alternativ.jpg

Nebezpečenstvo ukryté v neoverených liečivách
Na internete sa môžete okrem alternatívnej medicíny stretnúť aj s rôznymi liečivá a aniparazitiká, ktoré vám zaručujú účinné odstránenie parazitov a ochorení nimi vyvolanými, či istú prevenciu.Tieto lieky avšak často pochádzajú z nedôveryhodných zdrojov, kde nemá nakupujúci istotu, že skutočne obsahujú účinné látky. Občas môžete natrafiť aj na lieky, ktoré nie sú v krajine schválené.  Taktiež hrozí nebezpečie z predávkovania či nežiadúcich vedľajších účinkov a kombinácií s inými súčasne užívanými liekmi, prípadne sa jedná o dostupnejšie veterinárne liečivá, kto  však určené iba pre zvieratá a môžu byť pre ľudské zdravie nebezpečné. Preto vždy pred kúpou alebo užitím týchto liekov, navštívte vášho lekára či lekárnika. Najrozumnejšie je však využívať tie lieky, ktoré vám odporučia oni sami a ktoré sú naozaj overené. Pred´tete tým k ešte väčšiemu zkomplikovaniu vášho zdravotného stavu a určite aj nakoniec ušetríte.

 
 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

EugenePoorm - doctoral dissertation grants v72tko

5. 4. 2023 15:13


With thanks, Terrific stuff.
how to write essays better https://essaywritingservicelinked.com purpose of writing an essay https://cheapessaywriteronlineservices.com